Colecistectomia laparoscopică

Colecistectomia laparoscopică este o intervenție chirurgicală minim invazivă cu scopul de a extirpa vezica biliară (colecistul sau fierea). 

Această procedură poate fi efectuată fie prin metoda clasică, fie prin cea laparoscopică. În metoda clasică, se realizează o incizie de 10-20 de centimetri în partea superioară dreaptă sau pe linia mediană a abdomenului, urmată de localizarea și extirparea colecistului. Uneori, această incizie poate fi extinsă în funcție de dificultatea operației, iar la final, zona este închisă cu suturi.

Colecistectomia laparoscopică constă în extirparea vezicii biliare printr-o abordare minim invazivă. Se efectuează prin 3-4 miniincizii de 3-10 mm, prin intermediul cărora se introduc instrumentele necesare pentru a efectua colecistectomia. La finalul intervenției, aceste mici incizii sunt suturate, obținându-se un rezultat funcțional și estetic superior în comparație cu metoda clasică. 

Din începutul anilor 1990, această tehnică a înlocuit treptat intervenția clasică, devenind astăzi standardul de aur în tratarea afecțiunilor vezicii biliare.

Colecistectomia laparoscopică este recomandată în prezent pentru tratarea litiazei veziculare simptomatice, colecistitei acute sau cronice, colecistitei alitiazice și a polipilor vezicii biliare. 

Această formă de colecistectomie reprezintă acum metoda standard în spitalele din Turcia, oferind o recuperare postoperatorie mai rapidă, reducând complicatiile la nivelul plăgii și îmbunătățind semnificativ aspectul cosmetic în comparație cu metoda clasică.

Scroll to Top